Edward leert Oegandese scholieren te experimenteren

Edward leert Oegandese scholieren te experimenteren

26 maart 2019 De droom van 0
edward-wolfs-experi-box

De droom van… Edward Wolfs

Edward helpt bètadocenten in Oeganda op weg
Op een school in Oeganda ga je veertig tot zestig jaar terug in de tijd. In klassen van vijftig tot honderd leerlingen behandelen docenten op een krijtbord de stof die in de boeken staat. Leerlingen leren de theorie, maken een toets en gaan door naar het volgende onderwerp. Weten ze dan hoe het werkt? Dat vraagt Edward Wolfs (70) zich af. Hij is ervan overtuigd dat leerlingen meer leren als ze experimenteren.

Tijdens een reis in 2012 zag Edward als oud-docent Natuur- en scheikunde dat het onderwijs in Oeganda van oudsher vooral theoretisch is. “Leerlingen leren op papier hoe een lamp werkt en moeten dat kunnen reproduceren tijdens een toets. Ze hebben het nooit in de praktijk gezien. Moeten ze een lamp maken, dan hebben ze geen idee hoe ze dat moeten doen. Als je ergens actief mee aan de slag gaat, gaat de lesstof niet het ene oor in en het andere oor uit. Daarom is het belangrijk dat je proefjes doet op school.”

Experi-boxen: eenvoudige proefjes
Edward is Experi-boxen gaan maken: kleine houten doosjes met daarin eenvoudige materialen waarmee een school toch experimenten kan uitvoeren. Denk aan reageerbuisjes, een trechtertje en rubberslangetjes, maar ook led-lampjes, weerstandjes en ijzerdraad. “Het hoeft niet veel te kosten of ingewikkeld te zijn. Je kunt heel goed experimenteren met eenvoudige middelen. In de twee boekjes die ik samen met anderen heb gemaakt staan meer dan honderd kleine experimenten.”

Inmiddels gaat Edward namens stichting Experi-box twee keer per jaar met volle koffers naar het land rond de evenaar om daar spullen te brengen en docenten te trainen in het doen van experimenten. Hij heeft als droom een bijdrage te leveren aan het onderwijs op scholen, maar staat met beide benen op de grond. “Ik hoop op verschillende plekken een zaadje te planten om vervolgens te kijken wat er gebeurt. De verzorging van de zaadjes en plantjes moeten de docenten zelf doen.”

Verlanglijstje:

– Thermometers voor experimenten
– Koortsthermometers (ook digitale)
– Multimeters
– Kleine zonnecellen (paneeltjes), motortjes en wieken
– Kleine apparaten die werken op zonne-energie

Kun je helpen? Of wil je meer weten over Experi-box of de stichting steunen? Kijk op experi-box.org