‘Ik wil een House of Joy!’

‘Ik wil een House of Joy!’

15 augustus 2019 De droom van 0

Mijn Droom is de wereldbevolking in verbinding brengen met zichzelf en met elkaar. Vanuit liefde, betrokkenheid, gelijkwaardigheid en eigenwaarde. Om te beginnen ga ik daar een huis voor oprichten.

Eeuwen lang zijn we getraind in het leven vanuit angst. Angst voor de gevolgen en consequenties van onze eigen acties of de acties van anderen. Angst voor God of andere autoriteiten. Angst voor verlies en uitsluiting. We zijn gevoed, doorspekt, opgevoed en geleid door angst. Al deze angst verlamt ons en beperkt onze levensvreugde. Het maakt ons wantrouwend, op onze hoede, voorzichtig in het minste geval of verlamt ons totaal in het uiterste geval. Wat het boven alles doet is ons uit de verbinding met onszelf en daarmee ook uit de verbinding met de ander halen. Een wereld waarin we voor ons eigen hachje leven en uit verbinding zijn met elkaar is eenzaam en arm. 

Als je het gedrag om ons heen en dat van onszelf gaat observeren zul je zien dat er 2 emoties zijn van waaruit wij leven, Liefde of Angst. Al het gedrag dat bang is heeft geen verbinding met anderen. Wanneer we bang zijn en dit vanuit liefde delen met anderen dan is de verbinding weer voelbaar en aan. Gelukkig ervaren alweer steeds meer mensen dat leven vanuit angst geen vreugde oplevert. Dat het zelfs pijn aantrekt. We lijden zelfs het meest onder de angst voor het lijden. Doordat we bang zijn voor de pijn en deze uit alle macht willen vermijden verliezen we de verbinding met onze omgeving, met onze geliefden en bovenal verliezen we de verbinding met onszelf.

Leven vanuit liefde zorgt er niet voor dat we geen pijn meer ervaren, het zorgt ervoor dat áls we pijn hebben we weten dat we gedragen worden en er ondersteuning is. Leven vanuit liefde zorgt voor verbinding, met onszelf en van daaruit met de anderen. Het zorgt voor mededogen, empathie, saamhorigheid en de wens iets voor anderen te mogen betekenen.

Nu mijn concrete droom: Ik wil een fysieke plek. Een plek waar mensen werkelijk samen komen, genieten van het leven door heerlijk eten en drinken, goede gesprekken en geïnspireerd raken door interessante lezingen. Het is een “huis” waar verschillende disciplines hulpverleners aanwezig zijn met een eigen praktijk. Waar je aan een grote keukentafel kan komen zitten kletsen of in de tuin kan wandelen. Waar je kinderen in een grote speelhoek kunnen samenspelen met andere kinderen en jij even fijn een boek kan lezen. Waar je met netwerkgesprekken af spreekt, of met je therapeute. Of waar je een DropIn bij woont van de school van Wereldverbeteraars ;-).

Vooralsnog heet het huis “The House of Joy”. Omdat ik denk dat vreugde uiteindelijk is wat we overhouden als we vanuit Liefde leven. Dit betekend niet dat we een leven zonder problemen ervaren en ook niet dat ik een illusie waarin angst niet meer bestaat na streef. Nee het betekend dat problemen en angst blijven bestaan maar dat we weten welke keuzemogelijkheden we hebben om weer terug te keren naar Liefde en verbinding. Als vanzelf ontstaat er dan Vreugde.

En voor we die plek gerealiseerd hebben begin ik alvast met de inspirerende avonden. Ik organiseer “Love, No Fear Meet Ups”, die uitnodigen te verdiepen en in gesprek te gaan met elkaar. Avonden met inspirerende vertellers, stellingen om over te praten, brainstorm sessies. Elke avond is er een lezing van maximaal 45 minuten, met een stelling of vraagstuk gaan we uit elkaar. Samen met iemand die je nog niet kent maak je een wandeling en ondertussen bespreek je de lezing, de stelling en het vraagstuk. Na terugkomst bespreken we plenair ieders bevindingen. Om met een concreet verhaal weer huiswaarts te keren.

Uiteindelijk hoop ik dat dit uitgroeit tot een beweging die Liefde propageert ipv Angst. Een beweging waarin we elkaar en onszelf oproepen om verbinding te maken met onszelf en de ander. 

Femke Joy Huibers-Saffrie begeleid gezinnen in scheiding en samengestelde gezinnen in haar praktijk