Interview met Coen Dahlhaus: Candy Crush bracht me op een briljant idee

Interview met Coen Dahlhaus: Candy Crush bracht me op een briljant idee

30 oktober 2018 Stukjes Handboek 0
coen dahlhaus-heroes-and-friends-facebook

Coen Dahlhaus is een van de oprichters van Heroes and Friends, een platform om je mooie project een plek te geven met een superhandig verlanglijstsysteem. Coen kwam als volgt op het idee:

Een goede vriendin van mij, Frederique Kallen, ging op wereldreis en kwam nooit meer terug. Ze bleef in Peru hangen om daar een huis voor kansarme kinderen, Mama Alice, op te richten en te runnen. Hen helpen met onderwijs en sociale dingen. Supergaaf. Mijn vrouw zag een berichtje op Facebook van Mama Alice voorbijkomen. Of iemand wilde helpen om een presentatie over dat weeshuis in elkaar te zetten. Nou, dat leek ons leuk en dus maakten mijn vrouw en ik die. Ik merkte meteen hoe leuk ik helpen vond, hoeveel energie dat geeft. Door het maken van de presentatie ging de vraag hoe je om hulp kunt vragen en hoe je dat online kon doen flink door mijn hoofd.

Bij het geven van de presentatie door Frederique kwam er veel positieve respons op een geënsceneerd Facebookbericht. Daar stond iets als ‘Mama Alice bedankt bedrijf X voor de donatie’. Ik dacht: hier heb ik iets te pakken. Maar wat? En hoe moest dat? Dat was een flinke puzzel. Daar ben ik ingedoken.

In die tijd speelden veel mensen Candy Crush, zo’n simpel spelletje met vormpjes en kleurtjes. Ik kreeg er steeds meldingen van op mijn telefoon als iemand anders een level had uitgespeeld of een extra leven nodig had. Klaarblijkelijk waren veel vrienden het spel aan het spelen en vonden ze het helemaal niet erg dat dat spelletje namens hen berichten op hun profiel plaatste. Sterker nog, daar hebben ze toestemming voor gegeven. Wat de fuck, dacht ik. Waarom kan daar niet iets nuttigs staan? Een hulpvraag of zo? Ik zag dus dat iets automatisch op andermans tijdlijnen plaatsen kon! Ik ben zonder enige voorkennis de code ingedoken om uit te zoeken hoe dan.

Vele bergen met hulp van anderen later had ik eindelijk een werkend ding gemaakt dat hulpvraagjes geautomatiseerd via Facebook in de wereld kon zetten. Dat is een van de pijlers van wat nu Heroes & Friends is. En gelukkig hebben we er al honderden goeie dingen mee kunnen helpen. We trekken inmiddels zelfs miljoenen aan investeringen aan om wereldwijd te kunnen opereren.

In het Handboek voor Wereldverbeteraars ontdek je hoe je jezelf zó kunt opladen, dat je ook op mooie ideeën komt die helpen om je droom waar te maken.