Interview met Safka Overweel van stichting DOEN: We hebben jullie nodig!!!

Interview met Safka Overweel van stichting DOEN: We hebben jullie nodig!!!

10 december 2018 Stukjes Handboek 0
safka-overweel-stichting-doen

 

Even bellen met de slimme, lieve spraakwaterval Safka Overweel, van stiching DOEN:

Hi Safka, hoe is het leven op kantoor van stichting DOEN?

Kijk, daar ga je dus al, ik zit dus echt niet vaak op kantoor. Ik snap best dat mensen denken dat wij de hele dag allerlei aanvragen zitten te beoordelen, om vervolgens de ene stapel van een afwijsbrief te voorzien en de andere stapel een subsidie toekennen… Maar zo werkt het dus niet. Gelukkig maar, want er zijn voor mij zoveel leukere dingen te doen om een initiatief verder te helpen dan zwart-wit te beoordelen. Ik ben eigenlijk niet puur bezig met het goed- en afkeuren van aanvragen, ik probeer mensen te helpen. Ik zoek naar ‘hoe kan wat zij willen wél gaan lukken?’. En dat mag best iedereen weten.

Natuurlijk zijn we wel gebonden aan criteria waarbinnen een initiatief moet vallen, maar dan nog. Stel, het past niet binnen ons beleid, dan kunnen we wel tips geven wie wel kan helpen met financiële ondersteuning, of we zoeken naar een persoon uit ons netwerk die kan ondersteunen, of een persoon bij een ander fonds die een waardevolle rol kan spelen. We houden daarom echt van contact. Heb je een idee, laat het ons gewoon weten, wij bijten niet. Het is niet zo dat je maar één kans hebt die meteen moet lukken. Integendeel. Neem contact op en begin met je verhaal te vertellen. We proberen goed te luisteren naar wat jij wilt en zijn nieuwsgierig naar wat jouw drijfveren zijn. En welke energie er bij jouw initiatief zit.

Als jij kunt vertellen waar je niet goed in bent, dan is dat juist een pre, want dat voelt gewoon beter. We prikken door perfecte plaatjes altijd wel heen. Dus wees open en eerlijk, dan geef je ons het vertrouwen. Dat vertrouwen krijg je dan terug.

En weet je, wij hebben die wereldverbeteraars ook nodig! Wij hebben dan toevallig wat geld en een netwerk. Maar jullie hebben de ideeën en de handjes. We doen het samen, zo zien wij het, en we vinden het prettig als jij ons ook zo benadert. Wat je moet weten, is dat ik niet de beslisser ben. Jij als aanvrager moet mij helpen de aanvraag zo goed en duidelijk mogelijk te krijgen voor de eindbeoordelaars. Wacht dus niet tot je een perfect plan hebt, maar laat ons meedenken en feedback geven.

Ik raad mensen dan ook vaak aan om gewoon te beginnen, ook als je nog geen geld of uitgewerkt plan hebt. Voor ons is het makkelijker om een subsidie te verlenen als je al mensen hebt verbonden aan je initiatief. Wij hebben onze antennes ook aanstaan. Bewust en onbewust zoeken wij naar mooie initiatieven die we zouden kunnen steunen. En soms gaan we er zelfs op af. Dus als je al begonnen bent en wat hebt kunnen laten lukken, hoe klein dan ook, maak je jezelf een beetje zichtbaar, en dan vinden wij je makkelijker. Vaak zijn het die mooie ideaalgedreven verhalen die ons bereiken, handel ook vanuit daar. We komen graag langs om de sfeer te proeven en jou te ontmoeten.

Soms is het moeilijk om mensen teleur te stellen. Omdat het je om wat voor reden dan ook niet lukt om je plan goed uit te leggen. Of simpelweg omdat we niet iedereen kúnnen helpen, het budget is eindig. Ik hoop dat onze feedback en tips dan toch waardevol zijn. Hoe dan ook, of een aanvraag gehonoreerd wordt of niet, voor mij is het altijd waardevol om al die mooie initiatieven te horen en mensen te ontmoeten. En om ons samen in te zetten voor een sociale samenleving. Dat maakt waarom ik zo hard kan werken, jullie geven mij die energie. Dankjewel en blijf het DOEN!

++++

Met het Handboek voor Wereldverbeteraars ontdek je hoe jíj jouw initiatief zo blits kunt maken, dat stichting DOEN en andere fondsen jóu gaan benaderen in plaats van andersom.