‘Leer te vertrouwen op jezelf’

‘Leer te vertrouwen op jezelf’

27 november 2019 Trots op 0

Nienke heeft zelf kanker gehad en is al een tijdje gezond. Ze merkte zelf dat wanneer je klaar bent met de behandelingen en de gang naar het ziekenhuis er niet meer is (soort houvast), het lastig is de draad van het leven op te pakken. Je bent beter, maar nog niet hersteld. Door deze heftige levenservaring is ze anders naar de wereld gaan kijken en stelde zichzelf de vraag: wat wil ik nu ècht in het leven?, Om die reden helpt ze nu mensen met ‘Door! na kanker’.

Wat is ‘Door! Na kanker’?

Nienke: Dat is een training waarin je na je ziekte leert om je ervaringen in te zetten voor je eigen toekomst. In een groep ervaringsdeskundigen sta je nog eens stil bij je ziekteproces, kijk je naar jezelf nu en hoe je door wilt gaan met je leven of werk. Die groepen begeleid ik samen met Lieke Heerkens.’

Toen we jou leerden kennen vorig jaar, wilde je dit al heel graag, maar kwam het er maar niet van. Wat is er in jou veranderd?

Ik heb in mezelf kunnen voelen waarom ik dit zo graag wil. Er is een vlammetje aangegaan dat er voor zorgt dat er voor mijn gevoel geen weg meer terug is. En door zo ‘AAN’ te zijn lukt het me gemakkelijker om dingen te proberen en krijg ik meer steun van de mensen om me heen. Ik was altijd zo kritisch op mezelf en het lukt me steeds beter om naar de leraar in mezelf te luisteren.’

Wat probeer jij nu zelf makkelijker bijvoorbeeld?

Al snel nadat ik meedeed bij School voor Wereldverbeteraars organiseerde ik een bijeenkomst voor mensen uit mijn doelgroep. Alleen al het ‘zomaar’ prikken van een datum zonder precies te weten wie er gaan komen en wat ik dan zou doen. Berichten op sociale media plaatsen, dat vond ik doodeng. Ik vond het lastig mezelf steeds te laten zien, of stom wat ik schreef. Nog steeds wel een beetje, maar nu weet ik dat het nodig is om al die mensen te helpen en ze graag een gezicht zien achter Door! En dat is okay. Ik vind het steeds leuker worden.’

Het klinkt alsof je vertrouwen gegroeid is…

‘Ja!’ het vertrouwen dat ik het kan, juist omdat ik het graag wil. En dat als je een doel stelt, het heus wel goed komt, ook al pakt het anders uit dan verwacht. Gewoon starten en open staan om te leren en dan gaandeweg bijsturen. Ik ben me veel bewuster van mijn mogelijkheden geworden, juist door het onverwachte aan te gaan.’

Welke tip heb je nog tot slot voor de lezers?

Vertrouw in jezelf en durf te dromen, liefst GROOTS!

www.doornakanker.nl

We zijn er trots op dat we Nienke op weg hebben kunnen helpen met ons programma ‘Bouw aan je droom’. Wil jij ook een vliegende start maken? Bouw dan zelf aan je droom, of als je een tijdje bezig bent, breng je bedrijf een stap verder met Bouw aan je bedrijf. Zie hier alle manieren waarop we jou verder kunnen brengen.

Ervaringen van deelnemers

Het vanzelfsprekende belicht

Ik deed mee aan Bouw aan je droom en het was voor mij verrassend herkenbaar. Makkelijker aanpak dan ik verwachtte. Het kwartje viel meteen de eerste dag 😉

Miguel Capdevila, M. M.
P2

Inspirerend, concreet en een vliegende start!

Ik deed mee aan Bouw aan je droom. Door het begin met de heldere methode van de Ervaarring kreeg ik woorden voor alles wat er in mij borrelde. Niet alleen woorden, maar ook concrete acties en soms ook ronduit spannende opdrachten om de muurtjes waar ik tegen aanliep omver te werpen. Ik vond het een enorm leerzame maand, met mooie mensen als Juul en Mieke die ons begeleidden, maar ook met mooie mede-cursisten die mijn netwerk verrijken.

Elke week met gelijkgestemde brainstormen over onze dromen, het was telkens weer een feest waar ik met veel energie vanaf kwam! Grote dank voor de waardevolle lessen en ervaringen! Liefs Femke Joy.

Femke Joy Huibers-Saffrie