Michael van Loenen herverdeelt de geldstromen, met dank aan zijn buikpijn.

Michael van Loenen herverdeelt de geldstromen, met dank aan zijn buikpijn.

19 juni 2019 Stukjes Handboek 0
michael van loenen


‘Als kind was het mijn droom om profvoetballer te worden. Een aantal blessures gooide al vroeg roet in het eten en toen ben ik op negentienjarige leeftijd al gaan ondernemen. Wist ik veel. Ik had een onderzoeksbureautje en ik kreeg leuke vragen om mee aan de slag te gaan. Tegelijkertijd kreeg ik steeds meer moeite met de ongelijkheid in de wereld, de ongelijke verdeling van geldstromen in het bijzonder. Rijken krijgen steeds meer. Dat klopt toch niet?’

‘Samen met Bert, een ervaren ondernemer, kwamen we op het idee om YouBeDo op te richten. Want daarmee konden en kunnen we nog steeds aan de geldstroomknoppen draaien. In de praktijk betekent dat dus zelf genoegen nemen met minder, en meer geld kunnen sturen naar de mensen die het het meest nodig hebben. Deed Amazon dat maar. We hopen hoe dan ook een goed voorbeeld te zijn voor anderen.’

‘In de beginjaren was het echt een worsteling. YouBeDo deden we naast ons werk, omdat we nog lang niet genoeg omzet hadden om van te kunnen leven. En iets weerhield me ervan om vol te gaan voor YouBeDo en maar te zien hoe het zou lopen. Ik wist niet wat dat was. Op reis in Nepal rond die tijd zag ik voor het eerst met mijn eigen ogen in welke moeilijke omstandigheden mensen soms opgroeien. Geen stromend water, geen school. Voor het eerst voelde ik echt de pijn en het verdriet. En durfde ik dat echt toe te laten. Durfde ik me ermee te verbinden. Alles viel daarmee op zijn plek. En in wezen maakte dat dat ik helemaal werd opgeladen en vol kon gaan voor YouBeDo. Stoppen was nooit een optie, maar dat half doormodderen was ook niet houdbaar.’

‘Eenmaal terug ging ik vol voor YouBeDo, en het waren zeker moeilijke jaren daarna om genoeg klanten te krijgen, maar ik voelde aan alles: dit moet ik doen. En we kregen zoveel hulp, iedereen die ik sprak wilde een bijdrage leveren aan ons succes. Ik denk omdat iedereen aan me zag, of kon voelen, dat het voor mij op alle levels menens was.’

‘Nu, miljoenen aan omzet, tonnen aan donaties en een paar groeistuipen verder, werken we met zo’n zeven mensen aan YouBeDo. Soms merk ik dat ik stiekem denk aan een andere rol, of een andere manier om te blijven werken aan die ongelijkheid. De pijn voel ik nog steeds en ik zie nog steeds dat de betere wereld haalbaar is. Bij mij draaien er continu radertjes hoe we de herverdeling van geldstromen kunnen verbeteren. Uiteraard kijken we ook naar andere markten dan de boekenmarkt of naar andere modellen.’

‘Maar YouBeDo heeft volledige aandacht nodig, het is inmiddels een serieus bedrijf. Die spagaat vind ik wel eens moeilijk. Wanneer begin ik aan de volgende stap? Hoe kan ik met de volgende stap de impact vergroten? Maar die vragen houden me ook scherp en zorgen dat ik het avontuur blijf opzoeken.’

Meer interviews vind je op deze site en in het Handboek voor Wereldverbeteraars. Wil jij ook bouwen aan jouw droom? Begin dan eens met een Ervaarring of ons programma Bouw aan je droom.