Mieke Miltenburg leert je met ‘ontdekselen’ nieuwgierig naar jezelf te zijn.

Mieke Miltenburg leert je met ‘ontdekselen’ nieuwgierig naar jezelf te zijn.

27 januari 2021 Trots op 0
mieke-miltenburg-ontdekselen

Mieke Miltenburg is een van de oprichters van School voor Wereldverbeteraars en je kent haar misschien wel als coach of als begeleider van de Ervaarring, Bouw aan je Droom of Durftevragen. Mieke timmert met haar eigen mooie concept ‘ontdekselen’ nu ook hard aan de weg. Tijd om haar eens het hemd van het lijf te vragen.

Wat een leuk woord, ontdekselen, wat houdt het precies in?

Mieke: ‘Die vraag krijg ik heel graag. Dan kan ik namelijk vertellen over het potje dat voor mij ieders symbolische binnenste is. En als je het deksel eraf haalt, het potje dus ontdekselt, dan kun je met liefde en aandacht naar jezelf kijken.’

Hoe ben je op dit idee van het ontdekselen gekomen?

‘Op de vraag wat ik het allerliefste doe heb ik ooit uit de grond van mijn hart geantwoord dat ik mezelf dan met een kop thee aan tafel zie zitten met iemand die uitlegt wat hem of haar bezig houdt. En dat ik dan mag luisteren en meedenken. Dat ik dan mag zeggen wat ik zie en hoor en wat me opvalt. En dat die ander dan ontdekt dat hij of zij veel meer invloed heeft op de situatie dan gedacht. En verder kan. En met ontdekselen voeg ik daar een speelse en waardevolle manier van met jezelf leren omgaan aan toe.’

Ben je altijd al zo bezig geweest met het helpen van anderen?

‘Als klein meisje deed ik dat al. Ik was altijd de allerjongste van de klas en een leeftijdsverschil van een paar maanden is in groep 8 best veel. De andere meiden waren groter en hadden al echte problemen met elkaar. Gedoe. En ik zag dat ze er last van hadden. Dat ze zich soms anders voor deden dan ze zich voelden en vervolgens zeiden dat de ander het verkeerd had. Daar keek ik verwonderd naar en ging dan vragen stellen. En op de een of andere manier lieten ze me toe. Ze vertelden hoe ze zich echt voelden bij de situatie en het lukte om ze anders naar de situatie te laten kijken. Heerlijk vond ik dat. En uitdagend om uiteen te rafelen hoe het nou echt zat.’

En hoe is dat voor je als iemand zijn hebben en houwen met je deelt?

‘Ik vind het een eer dat iemand, ogenschijnlijk zomaar, aan me vertelt wat er aan de hand is, wat er speelt en waar ze tegenaan lopen. Nog steeds! Omdat dat is wat ik het allerliefste doe. Toen ik op zoek was naar een vorm om mensen nog beter te helpen was daar ineens het beeld van het potje dat wordt opengedraaid:

Het deksel kan zo los gaan of het kost heel veel kracht. De inhoud is door het glas heen al duidelijk of wordt dat pas als het de ruimte krijgt. Het ruikt lekker als het potje open gaat of het slaat op je keel.’

Herkenbaar! Iedereen heeft zijn mooie kanten en schaduwkanten. En met ontdekselen leer je daar mee om te gaan?

‘Ja, en je daartoe leren te verhouden, dat begint met het ontdekselen. Als ik met nieuwsgierigheid naar mezelf kijk, en open kijk naar wat ik tegenkom, dan zijn met name de schaduwkanten makkelijker te omarmen. En daar wil ik anderen mee helpen, met het ontdekselen.’

Meer weten over ontdekselen en hoe je daar mee aan de slag kunt?

Klik hier.

Wil je meer persoonlijke verhalen, mooie leermomenten en bijzonder aanbod in je mailbox krijgen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief: