‘Mogen mijn foto’s hier aan de muur?’

‘Mogen mijn foto’s hier aan de muur?’

25 augustus 2019 Saskia onderzoekt 0

Saskia op de Weegh, waarmaker, ontdekker en pionier onderzoekt wat op ‘avontuur zijn’ is in haar blog op deze site. Vandaag deel 2, wie weet volgen er meer.

Blog 2: Open delen wat je wenst

De dag nadat ik mezelf de vraag had gesteld ‘Wat is avontuur voor mij?’ en als antwoord daarop ‘een boek maken’ in me oppopte, wandelde ik langs de IJssel. Een vrouw, waarvan ik al had gezien dat ze dezelfde wandeling deed, nodigde me uit naast haar te komen zitten op een dijkje in het gras met uitzicht op de IJssel. We aten haar koek en liepen vervolgens een stuk samen op. Ik vertelde haar over m’n ervaring de dag ervoor. ‘Waar gaat je boek over?’ vraagt ze me. ‘Over nieuwe paden banen met interviews van mensen die pionierswerk doen’, vertel ik. De vrouw bleek redacteur te zijn en bood spontaan aan de redactie van het boek te doen. Ik was verrast. Het voelde alsof ik niet meer terug kon en dat ook niet wilde. Ik wilde dit avontuur beleven en was het boek nu al aan het maken! Ik deelde m’n wens tot het maken van het boek met meer mensen en ontving nog veel meer hulp en bijdragen, van kritische meelezer tot een achterflaptekst van wat het boek zou kunnen worden.

Dat was 4 jaar geleden de start van het maken van het boek Nieuwe paden banen. En ook nu deel ik m’n wens en wel in het café waar het avontuur begon. ‘Wat zou het mooi zijn om de foto’s uit het boek hier op te hangen’ stel ik de eigenaresse voor. Ze vindt het een erg goed idee en drie dagen later hangen ze er al. De twee foto’s die uit de eerste expositie nog over zijn passen er perfect. Het formaat, de kleuren, het lijkt alsof ze voor deze ruimte gemaakt zijn. En wie weet is dat ook wel zo en blijven ze er nog heel lang hangen.

Een paar weken later ga ik er weer zitten, nu met uitzicht op de foto’s en met een nieuw avontuur voor me, of eigenlijk twee, of misschien wel drie. Terwijl ik me richt op het maken van een film over de puurheid van kinderen, ben ik als vanzelf m’n droom aan het waarmaken om de rivier de IJssel eens helemaal af te zakken vanaf het begin bij Westervoort (bij Arnhem) tot aan de monding in het IJsselmeer. Met filmcamera aan boord wil ik me in een kano laten voortbewegen door de stroom van de rivier om te ontdekken hoe het is om me door de natuur te laten bewegen. Sinds maandag weet ik dat ik het alleen ga doen, om m’n stroom volledig te kunnen volgen en de natuur in alle stilte te kunnen beleven. Ik heb alleen nog een kano nodig! En drie of vier dagen met droog weer en weinig tot geen tegenwind.

Ik ervaar die ‘stroom’ in het leven gemakkelijker na een vakantie. Alsof ik m’n wensen dan duidelijker voel en ik de mogelijkheden beter zie. M’n hoofd met beperkende gedachten en controlemechanismen lijkt er dan minder tussen te zitten. Ik ben meer open, zowel voor mezelf als voor de wereld om me heen.

Open

Een opening
Een pad
doemt op

Een mogelijkheid
dient zich
als vanzelf
aan

(foto en gedicht uit het boek ‘Nieuwe paden banen’)

Ik wens je een hele mooie start na de vakantie, met een open blik en vol mogelijkheden die zich als vanzelf aandienen voor jouw avonturen!

Naar Saskia Onderzoekt.

Saskia op de Weegh begon in 2007 voor zichzelf om haar ideale werk te ontdekken en vorm te geven. Naast het bijdragen aan organisatievernieuwing zette ze concepten neer als Glimpen en CoworkFriday. Ook begon ze met filmen, fotograferen en schrijven. In 2018 gaf ze haar eerste boek uit: Nieuwe paden banen. Op dit moment exposeert ze met de foto’s uit het boek, geeft ze lezingen en werkt ze aan de film Pure Child. Op haar plek de Mommenhoeve kun je komen solokamperen, helemaal alleen in de natuur. Ook kun je er aanschuiven bij haar Basecamp ‘A space of love’.

Saskia op de Weegh