Begin een Leerstation! Margot Peters helpt je op weg

Begin een Leerstation! Margot Peters helpt je op weg

26 november 2020 De droom van 0

Margot Peters van het Leerstation was vorig jaar een van de genomineerden voor ‘Wereldverbeteraar van het jaar’ en zoekt nu naar mede-wereldverbeteraars die ook Leerstations willen oprichten of kopiëren. Het Leerstation is een onderneming in huiswerkbegeleiding. Ze deelt met ons de drie belangrijkste geheimen van het succes van haar sociale onderneming.

Steeds meer leerlingen hebben behoefte aan ondersteuning bij het maken van huiswerk na school. Dat kost geld, en niet ieder gezin kan dat zomaar opbrengen. De onderwijsinspectie waarschuwt al een tijdje dat dit leidt tot kansenongelijkheid: leerlingen uit rijkere gezinnen krijgen zo meer kans op een diploma dan leerlingen uit armere gezinnen. 

Daarom richtte Margot in 2018 het Leerstation op: een sociale onderneming voor studiebegeleiding tegen solidair tarief. De helft van de leerlingen betaalt een regulier tarief, de andere helft heeft weinig geld en krijgt daarom ruim 60% korting. De sterkste (sch)ouders dragen dus de zwaarste lasten. Zo helpt het Leerstation al meer dan 60 leerlingen, waarvan de helft commerciële bijles niet had kunnen betalen. 

In Utrecht loopt het als een zonnetje, dus het is tijd voor meer. Sterker nog: het is tijd voor concurrentie! Margot moedigt ondernemers aan om haar te kopiëren en zelf een onderneming met solidaire tarieven te bouwen. 

#1: HOE BOUW JE EEN SOCIALE ONDERNEMING?

We beginnen bij het begin: wat is een sociale onderneming? Wat zijn solidaire tarieven? En waarom wil het Leerstation zo graag gekopieerd worden? Margot legt het uit:

#2: HOE GEEF JE GROTE KORTING ZONDER FAILLIET TE GAAN?

Het Leerstation is financieel onafhankelijk: geen subsidies of donaties. Hoe geven ze dan toch zoveel korting? Margot deelt vier trucs om betaalbaar te worden voor iedereen:

#3: HOE BEPAAL JE DE HOOGTE VAN JE TARIEVEN?

Als sociaal ondernemer is je doel om voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te zijn. Maar je tarieven kunnen niet oneindig ver omlaag, want dan ga je failliet. Hoe bepaal je dan de perfecte hoogte? Het Leerstation ontwikkelde een stappenplan:

Durf jij?

Wil jij zelf een Leerstation beginnen of Margot helpen, ga dan naar www.kopieerhetleerstation.nl

Heb jij een andere droom? Bouw er dan aan met School voor Wereldverbeteraars’ programma Bouw aan je Droom. Of begin met het tacklen van je perfectionisme als je daar last van hebt.