‘Ik zit op de oceaan!”

‘Ik zit op de oceaan!”

27 november 2019 Geen categorie Trots op 0

Soms komen er van die mensen op je pad met waanzinnige ideeën waarvan je denkt ‘wat stoer en dapper maar hoe ga je dat nou weer voor elkaar krijgen? Zoals Elisa die we vorig jaar ontmoetten. ‘Ik wil een jaar lang de wereld rond zeilen om de wereld te verbeteren.’ Okay, dachten we toen. Lang verhaal kort: ze zeilt as we speak op de oceaan. Even appen met Elisa dus.

Hi Elisa, wil je vertellen wat je aan het doen bent op dit moment, en hoe je daar terecht bent gekomen? Dan zetten we je verhaal online.

‘Ik ben Elisa Breger, ik ben 16 jaar oud en ik zit nu in 5 VWO. Ongeveer een jaar geleden kwam ik in contact met Juul via School voor Wereldverbeteraars. Ik was namelijk bezig met een heel groot project. Ik wilde mee met School at Sea; een talentenontwikkelingsprogramma waarbij je zes maanden naar het Caraibisch gebied zeilt op een Tallship en ondertussen aan je school werkt. Om mee te kunnen met dit fantastische project moest ik zelf ruim 24 duizend euro ophalen. Hoe? Geen idee; daarom heb ik contact gezocht met School voor Wereldverbeteraars; of zij misschien tips hadden, manieren om het geld op te halen.’

‘Na een gesprekje met Juul over mijn project – die meteen enthousiast werd – werd ik uitgenodigd voor Bouw aan je droom, een soort training bestaande uit drie dagen die mij zou helpen het geld bij elkaar te halen. En nu – 11 maanden na de training – heb ik mijn doel bereikt: het geld is binnen, maar nog belangrijker; ik mag nu zes maanden zeilen, de wereld zien, mensen spreken en dingen ontdekken. Ik heb geleerd mijn hogere doel te vinden en bekend te maken: Ik wil namelijk dat mensen meer gaan delen over de hele wereld. Daarom zijn mensen me massaal gaan steunen en helpen. Omdat ze ook een eerlijker wereld willen en ik daar aan bijdraag met mijn reis’

Waar zit je nu?

‘We varen nu voor de kust van Portugal, naar het zuiden, richting onze eerste bestemming; Tenerife. Hier aan boord zijn we met 37 leerlingen, 5 leraren en een bemanning, die ons begeleidt tijdens het zeilen. Zeilen doen we namelijk zelf; de helft van de groep heeft eerst twee dagen wacht. Een wachtdag houdt in dat je twee keer vier uur wacht loopt op het bovendek, tussendoor slaapt en twee uur aan school werkt. Wanneer je die laatste twee dingen doet, hangt af van welke in welke wachtgroep je ingedeeld bent. Ik zit in de 1-5 groep. Dat wil zeggen; van 13:00 tot 17:00 uur ’s middags en 01:00 tot 05:00 uur ’s nachts ben ik op het bovendek met onze stuurman Ed en onze matroos Alex. 

Wacht even, je stuurt dat schip ook zelf?

Ja tuurlijk. Sturen, navigeren, zeilen heisen of neerhalen, op de uitkijk staan en natuurlijk ook genieten van de sterren, horen allemaal bij het wachtlopen. Na de wacht pak ik snel nog een paar uurtjes slaap tot 08:00 uur; dan is het ontbijt. En dan weer naar bed. Om 13:00 uur is de lunch en begint mijn middagwacht weer en om 19:00 uur is het tijd voor het avondeten. Al het eten wordt verzorgd door de keukendienst; 3 mensen uit de wachtgroep begeleid door onze scheepskokkin Hilde.

Na twee dagen wacht kan ik eindelijk ’s nachts doorslapen, want de volgende dag heb ik dan school. Na het ontbijt maak ik een planning en zorg ik dat ik parallel loopt met mijn klasgenoten in Nederland, zodat ik alle toetsen kan maken en gewoon weer kan instromen over een halfjaartje. Naast school en zeilen ga ik op excursies en uitwisselingen om de landen en de locals van dichtbij te leren kennen. Zo zijn we bijvoorbeeld al naar Santiago de Compostela geweest, waar we in ons beste Spaans contact zochten met de mensen die net de camino hadden gelopen. 

En dat eerlijker delen op de wereld, hoe fiks je dat dan onderweg?

Alle bijzondere verhalen die mensen met mij delen wil ik graag ook weer verder delen door deze op te schrijven in de vorm van een boek. Zo kan iedereen ook een beetje meegenieten van mijn prachtige avontuur. Omdat ik al boeken heb verkocht is deze reis bekostigd. Als iemand ook zo’n boek wil dan kunnen ze naar mijn website.

We sturen ze door, dankjewel. Over.

We zijn er trots op dat we Elisa op weg hebben kunnen helpen met ons programma ‘Bouw aan je droom’. Wil jij ook een vliegende start maken? Bouw dan zelf aan je droom, of als je een tijdje bezig bent, breng je bedrijf een stap verder met Bouw aan je bedrijf. Zie hier alle manieren waarop we jou verder kunnen brengen.

Ervaringen van deelnemers

Een waardevolle ervaring!

Het programma Bouw aan je droom heeft me verder gebracht naar de volgende stap op werkgebied. Door praktische opdrachten te doen met inspirerende mensen heb ik vertrouwen gekregen in mijn eigen kwaliteiten en een beter zicht op waar ik nu verder mee bezig wil zijn.

Anne-Pim van Oostveen
Seats2meet

Inspirerende boost

Bij zowel de Ervaarring die ik op een Drop-in dag deed als later bij de Bouw je droom maand heb ik een enorme sprong gemaakt in mijn eigen denken en het vormgeven van mijn bedrijf. Voor ik het wist had ik een nieuw product dat heel origineel en totaal passend bij mij is. Maar belangrijker nog, het geeft mij de mogelijkheid om bij te dragen aan een betere wereld.

Het is ook fijn om tips te krijgen en me gesteund te voelen door zeer positieve mensen die veel vertrouwen in mij hebben. En hoewel je wereldverbeteraars misschien associeert met zweverig kan ik je vertellen dat ook wanneer je erg nuchter bent, je hier ook goede aansluiting vindt.

Yvonne Lammertink