‘Leer te vertrouwen op jezelf’

‘Leer te vertrouwen op jezelf’

27 november 2019 Trots op 0

Nienke heeft zelf kanker gehad en is al een tijdje gezond. Ze merkte zelf dat wanneer je klaar bent met de behandelingen en de gang naar het ziekenhuis er niet meer is (soort houvast), het lastig is de draad van het leven op te pakken. Je bent beter, maar nog niet hersteld. Door deze heftige levenservaring is ze anders naar de wereld gaan kijken en stelde zichzelf de vraag: wat wil ik nu ècht in het leven?, Om die reden helpt ze nu mensen met ‘Door! na kanker’.

Wat is ‘Door! Na kanker’?

Nienke: Dat is een training waarin je na je ziekte leert om je ervaringen in te zetten voor je eigen toekomst. In een groep ervaringsdeskundigen sta je nog eens stil bij je ziekteproces, kijk je naar jezelf nu en hoe je door wilt gaan met je leven of werk. Die groepen begeleid ik samen met Lieke Heerkens.’

Toen we jou leerden kennen vorig jaar, wilde je dit al heel graag, maar kwam het er maar niet van. Wat is er in jou veranderd?

Ik heb in mezelf kunnen voelen waarom ik dit zo graag wil. Er is een vlammetje aangegaan dat er voor zorgt dat er voor mijn gevoel geen weg meer terug is. En door zo ‘AAN’ te zijn lukt het me gemakkelijker om dingen te proberen en krijg ik meer steun van de mensen om me heen. Ik was altijd zo kritisch op mezelf en het lukt me steeds beter om naar de leraar in mezelf te luisteren.’

Wat probeer jij nu zelf makkelijker bijvoorbeeld?

Al snel nadat ik meedeed bij School voor Wereldverbeteraars organiseerde ik een bijeenkomst voor mensen uit mijn doelgroep. Alleen al het ‘zomaar’ prikken van een datum zonder precies te weten wie er gaan komen en wat ik dan zou doen. Berichten op sociale media plaatsen, dat vond ik doodeng. Ik vond het lastig mezelf steeds te laten zien, of stom wat ik schreef. Nog steeds wel een beetje, maar nu weet ik dat het nodig is om al die mensen te helpen en ze graag een gezicht zien achter Door! En dat is okay. Ik vind het steeds leuker worden.’

Het klinkt alsof je vertrouwen gegroeid is…

‘Ja!’ het vertrouwen dat ik het kan, juist omdat ik het graag wil. En dat als je een doel stelt, het heus wel goed komt, ook al pakt het anders uit dan verwacht. Gewoon starten en open staan om te leren en dan gaandeweg bijsturen. Ik ben me veel bewuster van mijn mogelijkheden geworden, juist door het onverwachte aan te gaan.’

Welke tip heb je nog tot slot voor de lezers?

Vertrouw in jezelf en durf te dromen, liefst GROOTS!

www.doornakanker.nl

We zijn er trots op dat we Nienke op weg hebben kunnen helpen met ons programma ‘Bouw aan je droom’. Wil jij ook een vliegende start maken? Bouw dan zelf aan je droom, of als je een tijdje bezig bent, breng je bedrijf een stap verder met Bouw aan je bedrijf. Zie hier alle manieren waarop we jou verder kunnen brengen.

Ervaringen van deelnemers

Morgen beginnen!

De aanpak van Juul en Mieke in het programma ‘Bouw aan je Droom’ heeft ervoor gezorgd dat ik een grote droom in kleine toepasbare stappen heb geknipt waardoor ik weet hoe ik moet beginnen. Door me af te vragen: wat is de kern van wat ik neer wil zetten in de wereld, waar maak ik me druk om, heb ik het heel praktisch gemaakt. Daardoor wordt er nu meer Ritme, Aandacht en Voldoening in deze hectische wereld gebracht en gaat ‘Ik Klooster’ een begrip worden 🙂

Robbin Pennings

Gewoon gaan!

Trots om als een van de eerste deelnemers te hebben meegedaan aan het programma ‘Bouw aan je droom’ van de School voor Wereldverbeteraars.

Ik had heel veel ideeën, al jaren. Maar ik maakte ze te groot in mijn hoofd én ik wilde alles alleen doen. Juul en Mieke hebben samen met hun collega’s ons laten ervaren hoe je eerst naar de kern gaat en vervolgens dit omzet in (kleine) concrete acties. Dit geeft gelijk zoveel energie! Ik was die maand behoorlijk aan het stuiteren. Dat wordt vanzelf wat stabieler, maar de golfbeweging is in gang gezet! En mooi hoe zij hun netwerk delen, mensen en dromen aan elkaar koppelen en het vooral niet te moeilijk maken.

Je doet dit echt voor jezelf, mag die keuze ook maken en leert focus te houden. En uitproberen is juist goed. Gewoon gaan en dan vormt het zich vanzelf. Er komen allerlei emoties voorbij, maar je word er echt een blijer mens van! Leuk voor jou én je omgeving. Ik heb tijdens de training met mijn koffer vol souvenirs ReisMaartje ontdekt! Dus ik ben gestart! Doe je ook mee?!

Maartje van Haren